Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Sogn fredag 01.02.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder og andre terrengformasjoner som samler fokksnø.

Skredfarevurdering

Det er ventet nok vind fredag til at løs snø vil flytte seg og danne ferske fokksnøflak i leheng mot N-NV. Disse vil være lette å løse ut for en skiløper og kan bli middels store (str 2). I fjellet vil det være lite løs snø tilgjengelig etter flere dager med vind. Men i forsenkninger og renner bygges det raskt op store nok flak til at skred kan løsne, i noen tilfeller også naturlig.
Vedvarende svake lag av kantkorn finnes dypere i snødekket rundt skarelag. Vær oppmerksom i områder med tynt snødekke.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 31. januar 2019

Snøoverflata varierer avhengig av vindpåvirkning de siste dagene. Over store områder er det enten løs snø eller myke flak. Det ligger fortsatt mest snø i heng mot S og Ø etter tidligere vind og snøfall. Det gamle snødekket er prega av mildvær i starten av januar og det er mindre snø enn normalt i regionen.

Det finnes kantkorn i tilknytning til skarelag nede i snødekket flere steder, særlig der snødekket er tynt. Foreløpig ansees ikke dette som et skredproblem, men det må følges med på.

Det er observert mange tørre løssnøskred de siste dagene, både naturlig og skiløperutløste. Automatisk skreddeteksjon i Utladøla ved Veitastrond har detektert skred natt til onsdag og onsdag ettermiddag. Skredene gikk ikke på veg.

Onsdag til torsdag har det blåst opp i stiv kuling i fjellet. Observasjoner forteller om at det er svært lett å påvirke ferske fokksnøflak, også ved fjernutløsning. Men flakene har liten utbredelse og det er fortsatt løs snø mange steder.

Fjellvær

Torsdag 31. januar 2019

Oppholdsvær. Skyet.

Fredag 1. februar 2019

Oppholdsvær. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS